Trouwen of partnerschap

Ooit komt u misschien een keer een leuk persoon tegen of u bent misschien al iemand tegengekomen. Eerst leren jullie elkaar beter kennen en raken in een vriendschap. Langzaam komen echter de gevoelens op en uiteindelijk zitten jullie met elkaar in een heuse relatie.

De relatie houdt aan en uiteindelijk zijn jullie toe aan een volgende stap in het leven: het huwelijk. Of misschien toch niet? Er is namelijk ook iets als het geregistreerd partnerschap. Zoals u misschien al kunt raden bent u in het geregistreerd partnerschap wettelijk veel minder verbonden aan elkaar. Maar wat zijn nou precies de verschillen tussen het huwelijk en het geregistreerd partnerschap? Meer op: www.weddingplannen.nl

Overeenkomsten

Bij beide is er de mogelijkheid om een gezamenlijke achternaam te kiezen. Indien u dit wilt zijn er 4 opties: de achternaam van de ene persoon, de achternaam van de andere persoon en dan nog beide achternamen achter elkaar gezegd in beide volgordes. Ook is er bij beide een verschil of u in gemeenschap van goederen trouwt of zich in gemeenschap van goederen registreert.

Bij gemeenschap van goederen betekent het dat schulden en bezittingen die jullie voor het huwelijk of de registratie samen hadden, schulden en bezittingen die jullie tijdens het huwelijk/ geregistreerd partnerschap krijgen en een onderneming die jullie tijdens het huwelijk/ geregistreerd partnerschap starten, nu van jullie samen zijn. Dit zijn de regels volgens de wettelijke gemeenschap van goederen. Ook moet er een akte ondertekend worden en er moeten getuigen aangemeld worden. Dit zijn qua het huwelijk en het geregistreerd partnerschap de belangrijkste benodigdheden en keuzes die u moet maken.

De 3 verschillen

De verschillen tussen het huwelijk en het geregistreerd partnerschap zijn redelijk ‘minimaal’. Het zijn er eigenlijk slechts 3. Ten eerste is het bij trouwen verplicht om het ‘ja-woord’ te geven. Bij een geregistreerd partnerschap is dit niet verplicht. Dit betekent niet dat het niet mogelijk is. Als u dit wilt kunt u gewoon elkaar het ‘ja-woord’ geven wanneer u uw partnerschap registreert.

Ten tweede kan een huwelijk alleen beëindigd worden met een rechter. Bij een geregistreerd partnerschap hoeft er geen rechter bij betrokken te worden al wilt u het beëindigen. Dit kan echter alleen als jullie geen minderjarige kinderen hebben. Als u een geregistreerd partnerschap beëindigd zonder rechter, dan is er alsnog wel een advocaat of notaris nodig. Met de advocaat of notaris wordt er een overeenkomst gemaakt waarin het partnerschap wordt beëindigd. Al heeft u wel minderjarige kinderen dan wordt er een verzoekschrift naar de rechtbank gestuurd.

Het laatste verschil is dat er bij een geregistreerd partnerschap geen scheiding van tafel en bed bestaat. Er zijn verschillende soorten scheidingen binnen het huwelijk. De eerste is de echtscheiding waarbij alle juridische banden tussen jullie worden verbroken. Daarnaast is er dus de scheiding van tafel en bed waarbij u uit elkaar bent, maar de rechten en plichten van het huwelijk blijven gelden. Ook kan er nog een echtscheiding aangevraagd worden na een scheiding van tafel en bed, wat gewoon hetzelfde is als een echtscheiding. Bij een geregistreerd partnerschap is er dus geen scheiding van tafel en bed en kunt u dus alleen een echtscheiding aanvragen.